Nationell lagstiftning
Gentekniklagen och författningar som utfärdats med stöd därav
Användning av genetiskt modifierade organismer regleras i Finland främst av gentekniklagen (377/1995). Lagens syfte är att främja en säker och etiskt försvarbar användning och utveckling av gentekniken i enlighet med försiktighetsprincipen samt skydda människors och djurs hälsa och miljön vid innesluten användning eller avsiktlig utsättning i miljön av genetiskt modifierade organismer. Människan hör inte till de organismer som avses i gentekniklagen.
Gentekniklagen baserar sig på EU-direktivet 2001/18/EG om avsiktlig utsättning i miljön av genetiskt modifierade organismer och direktiv 2009/41/EG om innesluten användning av genetiskt modifierade organismer (tidigare direktiv 90/219/EG). Med avvikelse från det sistnämnda direktivet gäller gentekniklagen även innesluten användning av genetiskt modifierade växter och djur.
Gentekniklagen kompletteras av statsrådets förordning om genteknik och ett antal av social- och hälsovårdsministeriets förordningar. Dessa författningar har ändrats flera gånger sedan 1995. Förteckningen nedan anger de författningar som är i kraft för närvarande.
- Gentekniklagen (377/1995)Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik
- Statsrådets förordning om genteknik (928/2004)Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik
- Social- och hälsovårdsministeriets förordning om avsiktlig utsättning av genetiskt modifierade organismer (1105/2019Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik)
- Social- och hälsovårdsministeriets förordning om differentierade förfaranden i anslutning till avsiktlig utsättning av genetiskt modifierade organismer (90/2005)Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik
- Social- och hälsovårdsministeriets förordning om principerna för riskbedömning och om klassificering samt om isoleringsåtgärder och andra skyddsåtgärder vid innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer (1053/2005)Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik
- Social- och hälsovårdsministeriets förordning om anmälan och ansökan i samband med innesluten användning av genetiskt modifierade organismer samt om skyldigheten att föra bok över innesluten användning samt om räddningsplanen (272/2006)Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik
- Social- och hälsovårdsministeriets förordning om inspektioner enligt gentekniklagen (198/2007)Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik
- Statsrådets förordning om avgifterna 2024 och 2025 för prestationer enligt gentekniklagen (1245/2023Länk till en annan webbplats)
- Social- och hälsovårdsministeriets förordning om principerna för riskbedömning vid innesluten användning av genetiskt modifierade djur, om klassificering av innesluten användning samt om isoleringsåtgärder och andra skyddsåtgärder (771/2014Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik)
Andra författningar
Förutom gentekniklagen finns det även vissa andra nationella författningar som gäller genetiskt modifierade organismer.
- Republikens presidents förordning om sättande i kraft av Cartagenaprotokollet om biosäkerhet till konventionen om biologisk mångfald och om ikraftträdande av lagen om sättande i kraft av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen i protokollet (130/2004)
- Statsrådets förordning om de nationella arrangemang som ikraftträdandet av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1829/2003 om genetiskt modifierade livsmedel och foder förutsätter (910/2004)Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik
- Statsrådets förordning om skydd för arbetstagare mot risker som orsakas av biologiska agenser (933/2017Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik)
- Social- och hälsovårdsministeriets förordning om klassificering av biologiska agenser (748/2020Länk till en annan webbplats)
- Lag om genomförande av Nagoyaprotokollet till konventionen om biologisk mångfald (394/2016Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik)
- Lag om begränsning av odling av genetiskt modifierade organismer (445/2019Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik)
- Transport- och kommunikationsverkets föreskriftLänk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik "Transport av farliga ämnen på väg"
- Transport- och kommunikationsverkets föreskriftLänk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik "Transport av farliga ämnen på järnväg"
Bestämmelser om frågor som gäller genetiskt modifierade organismer finns också i vissa sektorsvisa författningar, såsom läkemedelslagen och lagen om handel med utsäde.
EU-rättsakter
Avsikten med Europeiska unionens direktiv och andra rättsakter som reglerar användningen av genetiskt modifierade organismer är att säkerställa att användningen av genteknik inte medför olägenhet för människans hälsa eller för miljön.
Direktiv 2009/41/EG (tidigare direktiv 90/219/EEG) gäller innesluten användning. Direktivet kompletteras av kommissionens beslut där det finns noggrannare riktlinjer för till exempel hur man utför en riskbedömning av användningen. Direktivet gäller endast genetiskt modifierade mikroorganismer.
- Direktiv 2009/41/EGLänk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik
- Kommissionens beslut 2000/608/EGLänk till en annan webbplats om riktlinjer för den riskbedömning som anges i bilaga III till direktiv 90/219/EEG om innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer.
Direktiv 2001/18/EG gäller avsiktlig utsättning i miljön; genom detta upphävdes det tidigare direktivet 90/220/EEG. Direktivet reglerar både fältprov som utförs med genetiskt modifierade organismer och utsläppande av produkter på marknaden. Direktivet kompletteras av kommissionens och rådets beslut.
- Direktiv 2001/18/EGLänk till en annan webbplats
- Rådets beslut 2002/813/EGLänk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik om fastställande av formuläret för sammanfattning av anmälningsinformationen enligt del B
- Rådets beslut 2002/812/EGLänk till en annan webbplats om fastställande av formuläret för sammanfattning av anmälningsinformationen enligt del C
- Rådets beslut 2002/811/EGLänk till en annan webbplats om vägledande kommentarer för att komplettera bilaga VII till direktivet
- Kommissionens beslut 2003/701/EGLänk till en annan webbplats om fastställande av ett formulär för redovisning av resultaten av avsiktlig utsättning av genetiskt modifierade högre växter i miljön för andra ändamål än utsläppande på marknaden
- Kommissionens beslut 2004/204/EGLänk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik om förandet av register enligt direktiv
- Kommissionens förordning (EG) nr 65/2004Länk till en annan webbplats om unika identitetsbeteckningar för genetiskt modifierade organismer
- Kommissionens beslut 2009/770/EGLänk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik om utarbetande av standardformulär för rapportering av övervakningsresultat rörande avsiktlig utsättning i miljön av produkter som består av eller innehåller genetiskt modifierade organismer, i syfte att släppa ut dessa på marknaden, i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/18/EG
Genetiskt modifierade produkter avsedda som livsmedel eller djurfoder godkänns för närvarande genom ett centraliserat förfarande i enlighet med förordning (EG) nr 1829/2003Filen öppnas i en ny flik pdf 176kB .
Märkning och spårbarhet av GMO regleras i EG:s förordning nr 1830/2003Filen öppnas i en ny flik pdf 94kB Filen öppnas i en ny flik pdf 94kB om spårbarhet och märkning av genetiskt modifierade organismer.
Export av GMO till länder utanför EU regleras genom en särskild förordning (EG) nr 1946/2003Filen öppnas i en ny flik pdf 117kB Filen öppnas i en ny flik pdf 117kB om gränsöverskridande förflyttning av genetiskt modifierade organismer. Genom denna förordning sätts i kraft de regler om förflyttning som ingår i Cartagenaprotokollet om biosäkerhet. Vid export gäller också i vissa fall rådets förordning (EG) nr 428/2009 Länk till en annan webbplatsom upprättande av en gemenskapsordning för kontroll av export, överföring, förmedling och transitering av produkter med dubbla användningsområden.
Förutom ovan nämnda rättsakter har EU även andra rättsakter som gäller GMO-tillämpningar inom olika sektorer (till exempel godkännande av läkemedel och handel med utsäde).
Ytterligare information om lagstiftningen
- FINLEXLänk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik - Statens författningsdata
- EUR-LexLänk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik - webbplatsen
- GMO aspects for investigational medicinal products (på engelska)