Muuntogeeniset mikro-organismit
Geenitekniikkalain määritelmän mukaan mikro-organismeja ovat sellaiset mikrobiologiset solurakenteet, jotka pystyvät lisääntymään tai siirtämään perintöainesta. Bakteerien, sienten ja virusten lisäksi mikro-organismeiksi katsotaan viroidit, eläin- ja kasvisoluviljelmät sekä ihmissolu- ja kudosviljelmät.
GM-mikro-organismien suljettua käyttöä koskeva ohjeistus
Jos olet aloittamassa muuntogeenisten mikro-organismien käyttöä, tutustu ensimmäiseksi alla olevaan ohjeeseen toiminnanharjoittajille. Ohjeesta löytyy tietoa myös siitä, kuinka suljetussa käytössä myöhemmin tapahtuvien muutosten osalta on meneteltävä. Huomaa, että muuntogeenisten virusten käytöstä on olemassa erillinen ohje.
GMO-lääkkeitä koskeva materiaali löytyy omasta osiostaan.
- Muuntogeenisten mikro-organismien käyttö suljetussa tilassa - ohje toiminnanharjoittajille (2/2018, saavutettava versio)
- Ohje muuntogeenisten virusten suljetun käytön luokituksesta ja eristystoimista (9/2011, saavutettava versio)
- Ohje toimintasuunnitelman ja pelastussuunnitelman laatimiseen (päivitetty 23.9.2020, saavutettava versio)
- Ilmoittaminen onnettomuudesta tai vaaratilanteesta muuntogeenisten organismien suljetussa käytössä (päivitetty 16.9.2020, saavutettava versio)
GM-mikro-organismien suljettua käyttöä koskevat lomakkeet
Tutustu huolella muuntogeenisten mikro-organismien suljettua käyttöä koskeviin ohjeisiin ennen ilmoituksen tai hakemuksen laatimista. Huomioi, että täytetty riskinarviointilomake liitetään toiminnanharjoittajan omaan kirjanpitoon. Se toimitetaan geenitekniikan lautakunnalle hakemuksen mukana ainoastaan, jos kyse on luokkiin 3-4 kuuluvasta käytöstä.
Ilmoitus tai hakemus toimitetaan geenitekniikan lautakunnalle joko sähköpostitse tai postilähetyksenä.
- Riskinarviointilomakkeen täyttöohje (Word-tiedosto)
- Ilmoitus/hakemus GMM:ien suljetusta käytöstä (Word-tiedosto)
- Ilmoituslomakkeen täyttöohje (Word-tiedosto)
Tietoa riskinarvioinnista ja luokittelusta
- Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen 748/2020 liite biologisten tekijöiden luokituksesta
- Risk assessment of genetically modified microorganisms (Health and Safety Executive, UK) ( PDF-tiedosto)