Luvattoman muuntogeenisen tomaatin siemeniä markkinoitu Facebookissa
Luvattoman muuntogeenisen tomaatin siemeniä markkinoitu Facebookissa
Facebookissa on markkinoitu muuntogeenisen tomaattilajikkeen (Norfolk Plant Sciences Purple Tomato) siemeniä harrastelijaviljelijöille. Lajikkeelle ei ole haettu markkinointilupaa EU:ssa, joten lajikkeen kasvatus Suomessa on laitonta. Lisätietoa asiasta löytyy Ruokaviraston sivuilta.
Puutarhakasvien osalta luvattomien muuntogeenisten tuotteiden valvonnasta huolehtii Suomessa Ruokavirasto.
WHO:n listaus prioriteettipatogeeneista huomioitava riskinarvioinnissa
WHO:n listaus prioriteettipatogeeneista huomioitava riskinarvioinnissa
Maailman terveysjärjestö WHO on päivittänyt listaustaan bakteeripatogeeneista, jotka aiheuttavat antibiooteille vastustuskykyisiä akuutteja infektioita ja vaativat siksi erityistä huomiota maailmanlaajuisesti. Listalla on 15 bakteerisukua, jotka on luokiteltu kolmeen prioriteettikategoriaan.
Toiminnanharjoittajien on syytä huomioida WHO:n listaus omassa riskinarvioinnissaan ja riskinhallintatoimenpiteissä, jos he muuntavat kyseisiä bakteereita geenitekniikalla. Tällaisten muuntogeenisten organismien suljettu käyttö kuuluu geenitekniikkasäädösten perusteella vähintään käytön luokkaan 2.
COVID-19 -lääkkeiden ja -rokotteiden poikkeusmenettely GMO-valmisteille päättynyt
COVID-19 -lääkkeiden ja -rokotteiden poikkeusmenettely GMO-valmisteille päättynyt
COVID-19-pandemian aikana voimassa ollut poikkeus koronataudin hoitoon tai ehkäisyyn tarkoitettujen GMO-lääkkeiden lupamenettelylle on päättynyt EU:n alueella 6.3.2024 (komission tiedonanto). Jatkossa COVID-19 lääke- ja rokotevalmisteiden osalta noudatetaan siis normaaleja geenitekniikkasäädösten mukaisia ilmoitus- ja hakemusmenettelyjä.
EU:ssa noudatettiin pandemian ajan komission asetusta (EU) 2020/1043, joka koski kliinisiä tutkimuksia muuntogeenisiä organismeja sisältävillä lääkkeillä, jotka on tarkoitettu koronavirustaudin hoitoon tai ehkäisyyn. Asetuksessa säädettiin näiden valmisteiden osalta tilapäisestä poikkeamisesta tietyistä geenitekniikkadirektiivien 2001/18/EY ja 2009/41/EY lupavaatimuksista, kuten ympäristöriskinarvioinnista. Poikkeusmenettelyä sovellettiin direktiivin 2001/20/EY mukaisesti hyväksyttyyn kliiniseen tutkimukseen, joka koski COVID-19-taudin hoitoa tai ehkäisemistä, sekä vakavasti sairaiden potilaiden hoitoon tilanteessa, jossa GMO-lääkevalmisteella ei vielä ollut myyntilupaa.
Julkinen kuuleminen uusilla genomitekniikoilla (NGT) muokatuista mikrobeista
Julkinen kuuleminen uusilla genomitekniikoilla (NGT) muokatuista mikrobeista
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on julkaissut lausuntoluonnoksensa uusilla genomitekniikoilla (NGT) muokatuista mikro-organismeista. EFSAn lausunto voi vaikuttaa siihen, kuinka tällaisten organismien käyttöä tulevaisuudessa säännellään Euroopan unionissa.
Luonnos ”Draft scientific opinion on new developments in biotechnology applied to microorganisms” on julkaistu 23.2.2024 ja sitä koskeva julkinen kuuleminen on käynnissä 8.4.2024 asti. Yksityishenkilöt ja organisaatiot voivat osallistua kuulemiseen EFSAn www-sivuilla.
KUULUTUS kenttäkoehakemusta koskevasta yleisön kuulemisesta
KUULUTUS kenttäkoehakemusta koskevasta yleisön kuulemisesta
Geenitekniikan lautakunta on 19.12.2023 käynnistänyt yleisön kuulemisen kenttäkoehakemuksesta 1/MA/2023. Kyseinen hakemus koskee kliinistä koetta, jossa arvioidaan muuntogeenisen RSV-rokotteen tehoa, immunogeenisuutta ja turvallisuutta vauvoilla ja pikkulapsilla.
Hakemusasiakirjat ovat nähtävillä 18.1.2024 asti lautakunnan verkkosivuston Yleisön kuuleminen -osiossa. Yleisöllä on 18.1.2024 mennessä mahdollisuus esittää hakemusta koskeva kirjallinen mielipiteensä lähettämällä se geenitekniikan lautakunnalle postitse tai sähköpostina.
Tämä kuulutus on julkaistu 19.12.2023, ja tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä julkaisemisajankohdasta lukien.